неділя, 22 січня 2017 р.

Літературна подорож "На гостину до Франка"
  Казки з'явилися у творчості І.Франка саме тоді, коли письменник став батьком. Згодом ці твори стали скарбом для усієї тогочасної галицької дітвори: "Ріпка", "Киця","Суд святого Миколая","Осел і Лев","Лисичка і Журавель","Лисичка і Рак", "Заєць і Їжак".
  З теплим сердечним почуттям, з батьківською любов'ю писав Іван Якович і про дітей. За словами М.Коцюбинського він "наче спочиває на дітях от моря сліз і горя, співцем якого він зробився". "Життя;-говорив Франко,-мені мало всміхались, а діти були тим весняним сонячним промінням, яке зігрівало моє серце".
   Великою популярністю користуються Франкові твори у сучасних малих читачів. З нагоди 160-річниці з дня народження І.Я.Франка завітали у гості до бібліотеки -філії с.Товсте молодші читачі, щоб почути про Грицеву шкільну науку, Лиса Микиту, Малого Мирона, хитру Лисичку, хижого Вовка, мудрого Їжака, впертого Осла. Щиро вболівали читачі за скривджених героїв, засуджували зло і брехню і вже тепер знають, що казка вчить жити, працювати гуртом, дружньо.
   І мимоволі згадалися Франкові слова: "Оті простенькі сільські байки, як дрібні, тонкі корінчики вкорінюють у дитячі душі любов до рідного слова, його краси, простоти і чарівної мелозвучності". "Тисячі речей у житті ви забудети, а тих хвиль, коли вам оповідали байки не забудети ніколи".

Немає коментарів:

Дописати коментар